Casa Corpului Didactic Iaşi, aşa cum o cunoaştem astăzi, a luat fiinţă pe data de 31 mai 1971, sediul iniţial fiind in Iaşi, Str. Nicolae Balcescu, Nr. 26.
Printre activităţile Casei Corpului Didactic din acea perioadă se numără conferinţele pe diverse teme, expuneri, întâlniri, schimburi de experienţă, activităţi ale comisiilor pe specialităţi, informări ştiinţifice, cercuri de artă, cerc foto, prezentări de film, activităţi de club, vizite la şcolile din judeţ, cursuri de instruire psihopedagogică cu directori, şedinţe de lucru cu metodişti, cercuri pedagogice, simpozioane, excursii de documentare în ţară şi străinătate ş.a.
La sfârşitul anului 1983, Casa Corpului Didactic Iaşi se mută în sediul nou din Strada Octav Botez, Nr. 2A, unde funcţionează şi în prezent.
În luna octombrie 1986, casele judeţene ale personalului didactic îşi încetează activitatea. Activitatea de informare ştiinţifică, politico-ideologică şi de perfecţionare metodică a cadrelor didactice din învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, liceal, profesional şi de maiştri a fost preluată şi îndeplinită direct de inspectoratele şcolare judeţene.
„Momentul – octombrie 1986” este prezentat drept un moment de mare amărăciune de către cei care l-au trăit. Oamenii au primit ordin să plece la catedra rezervată, imediat după predarea gestiunii, iar bibliotecarii, fie şi-au ghilotinat biblioteca cu mâinile proprii, fie s-au transferat cu tot cu cărţi pe la câte o şcoală sau liceu, de unde au primit ordin să nu împrumute cărţi dascălilor, pentru că biblioteca aparţinea acum „şcolii”.
Una dintre măsurile salutare ale Ministerului Învăţământului şi Ştiinţei, după Revoluţia din 1989, a fost aceea de reînfiinţare a caselor corpului didactic. Astfel, după patru ani de „dispariţie”, la data de 15 ianuarie 1990, casele corpului didactic îşi reiau activitatea.
La 20 martie 1990, Ministerul Învăţământului repune în drepturi Casa Corpului Didactic prin Ordinul Nr. 9867/1990.